Početak naše priče

Dolina mamuta Početak naše priče

Ugođaj mirnog seoskog života u okružju prirode, uz Dunav, slika je Mohova u kojemu je samo dvjestotinjak stanovnika, no selo je to gdje se skrivaju velike tajne od prije otprilike 15.000 godina.

Sve je počelo u jesen 2012. godine kada su prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku pronađeni prvi fosilni ostaci mamuta i vunastog nosoroga. Slično otkriće dogodilo se istog datuma 2016. godine, ovoga puta na drugoj lokaciji.

Istraživanja donijela nova otkrića u Mohovu

U međuvremenu su odrađena kratka istraživanja, te su pored vunastog mamuta i vunastog nosoroga pronađeni fosilni ostaci hijene, divljeg konja i bizona. Četiri godine nakon drugog otkrića dolazi i treće, opet u blizini seoskog ribnjaka pronalaze se fosilni ostaci mamuta. Sva ta otkrića svrstala su Mohovo kao važno nalazište na Geološko - paleontološkoj karti Hrvatske. Više detalja o nalazištu možete saznati ovdje.

Sve navedeno potvrđuje i slučaj Gorana Popovića iz Mohova, koji je dana 30.7.2022. godine, po četvrti put pronašao novi zub mamuta. Nadamo se kako će ovaj senzacionalni pronalazak ubrzati pokretanje novih i opsežnih istraživanja. Novo otkriće u Dolini mamuta (RTL.hr).

Osnivanje udruge s ciljem oživljavanja Mohova

Nekoliko mladih mještana Mohova odlučili su iskoristiti potencijale pronalaska fosilnih ostataka, te osnivaju udrugu "Dolina mamuta" - koja ima velike ciljeve.

Do sada su organizirane radionice sa slamom, bile su postavljene slamnate skulpture vunastog mamuta, vunastog nosoroga i hijene u centru sela. Konačno, u listopadu 2022. godine završen je kip vunastog mamuta, u prirodnoj velični, sačinjen od čvrstih i postojanih materijala. Također se organiziraju i razne radionice na temu Paleontološko - geološke povijesti Mohova, pokrenute su manifestacije "Advent u Mohovu", "Mammothfest", organizirana i postavljena prva izložba u Mohovu "Fosili iz Doline mamuta u Mohovu" koju možete pogledati u prostorijama društvenog doma.

Naša vizija, svega što radimo je oživljavanje mjesta u kojem nam je želja izgraditi megapark Doline mamuta sa svim replikama fosilnih životinja iz Ledenog doba, te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija.

Dolina mamuta

MOHOVO

Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Saznaj više.

Shvaćam