Početak naše priče

Dolina mamuta Početak naše priče

Ugođaj mirnog seoskog života u okružju prirode, uz Dunav, slika je Mohova u kojemu je samo dvjestotinjak stanovnika, no selo je to gdje se skrivaju velike tajne od prije otprilike 30,000 godina.

Sve je počelo u jesen 2012. godine kada su prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku pronađeni prvi fosilni ostaci mamuta i vunastog nosoroga. Slično otkriće dogodilo se istog datuma 2016. godine, ovoga puta na drugoj lokaciji.

Istraživanja donijela nova otkrića u Mohovu

U međuvremenu su odrađena kratka istraživanja, te su pored vunastog mamuta i vunastog nosoroga pronađeni fosilni ostaci hijene, divljeg konja i bizona. Četiri godine nakon drugog otkrića dolazi i treće, opet u blizini seoskog ribnjaka, pronalaze se fosilni ostaci mamuta. Sva ta otkrića svrstala su Mohovo kao važno nalazište na Geološko - paleontološkoj karti Hrvatske.

Osnivanje udruge s ciljem oživljavanja Mohova

Nekoliko mladih mještana Mohova odlučili su iskoristiti potencijale pronalaska fosilnih ostataka, te osnivaju udrugu "Dolina mamuta" - koja ima velike ciljeve.

Do sada su organizirane radionice sa slamom, postavljene slamnate skulpture vunastog mamuta, vunastog nosoroga i hijene u centru sela. Također, se organiziraju i razne radionice na temu Paleontološko - geološke povijesti Mohova, pokrenuta je i manifestacija "Advent u Mohovu", sve s ciljem stvaranja brenda "Doline mamuta".

Naša vizija, svega što radimo je oživljavanje mjesta, u kojem nam je želja izgraditi megapark Doline mamuta, sa svim replikama fosilnih životinja iz Ledenog doba, te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija.

Dolina mamuta

MOHOVO

Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Saznaj više.

Shvaćam